1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Защитават местните породи в млечното животновъдство

Защитават местните породи в млечното животновъдство

Аборигенните породи носят ценен генетичен материал, който трябва да съхраним

 

Завършилото в края на февруари преброяване на млечното говедовъдство в област Монтана показа, че в сравнение с 1990 год. в областта кравите са намалели почти четири пъти. За същото време обаче средният млеконадой се е увеличил с почти един тон от животно. В хода на преброяването се е оказало, че има немалко стопани, които нямат добри постижения и са готови да се откажат от отглеждането на животните поради липса на икономически интерес. В същото време в национален мащаб се прави цялостна програма за съхраняване на местните аборигенни породи, са носители на гени, които могат в бъдеще да се окажат незаменими в постигането на различни цели в развитието на млечното животновъдство. Затова вече се е погрижила и държавата. Но според мнението на животновъдите от село местните породи са нископродуктивни, и който се заеме с отглеждането им, трябва да получава помощ от държавата или от другаде.

До 30 ноември тази година Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството трябва да изготви програмата за наблюдаване на породите животни в страната и да издаде каталог, чиято цел е консервиране на породите животни в България. Нейното изработване е утвърдено от Колегиума на Министерството на земеделието и горите.

В програмата е заложено да бъде отразен точният брой на застрашените от изчезване местни породи и рисковите породи животни в страната. Ще бъде определен и броят на породите животни, за които ще бъдат предприети специални мерки за съхранение.

Час от разработената програма предвижда механизми за подпомагане на ферми и организации, които отглеждат застрашени от изчезване породи в тяхната естествена среда, както и отстояване на тези позиции пред различни организации, държавни институции и браншови съюзи. В мотивите, наложили разработването на програмата, се посочва, че по предварителни данни в страната от около 60 породи животни 38 са застрашени от изчезване.

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството заедно с институтите по животновъдство в страната трябва да подготвят и използват възможностите за съхранение на гени от застрашени от изчезване породи, е записано в мотивите за разработване на програмата. Тя ще има контакт в бъдеще и съвместни проекти с другите балкански страни, които засягат породите Каракачанска овца, Сиво искърско говедо, Родопско късорого говедо и Реплянска овца. В програмата за консервиране на породите животни у нас ще бъдат посочени и фермите, които освен високопродуктивни животни отглеждат и местни породи от същия вид. При нас актуално е отглеждането на Реплянската овца, а няма данни някъде да са останали и единици от Сивото искърско говедо. В Берковско и Вършечко също могат да се оглеждат овце от Каракачанската порода, информираха от Областния селекционен център. Мнението на специалистите е, че такива животни имат място сред другите стада, но за постигане на целта за запазване на местните породи държавата трябва даде финансова помощ под формата на субсидии./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.