1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви

Дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви

Седмична агрометеорологична прогноза 11.11-17.11.2022 г.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми. В началото на периода се прогнозират валежи, но те ще бъдат без стопанско значение и дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви.

В южните райони и през следващия период отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще задържа поникването на зимните житни култури. Вследствие задълбочилото се есенно засушаване посевите с пшеница в Дунавската равнина и в източните райони на страната са неравномерно поникнали. Част от намиращите се в начален стадий от вегетацията си зимни житни култури са в критично състояние. Повишена е  вероятността на места в югоизточните райони за изсъхване на покълналите семена и поникналите, недобре вкоренени, посеви.

И през следващия период сухата и сбита почва ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и ще забави, след агротехническите срокове, приключването  сеитбата на зимните житни култури.

Вероятност за валежи и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в края на следващия седемдневен период..

През повечето дни от периода условията ще позволяват извършване на фитосанитарни дейности при овошките. Краят на второто десетдневие на ноември е подходящ срок за засаждане на овощни култури.

           

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ

Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.