1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Добри условия за жътва, с изключение на Западна България, където ще има локални валежи

Добри условия за жътва, с изключение на Западна България, където ще има локални валежи

Бъдете нащрек - царевичният стъблопробивач може да съсипе посевите ви

През първата седмица от месеца развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове, при температури над климатичните норми. През периода от 01 д 07 юли вегетацията на царевицата и слънчогледа в по-голямата част от страната ще се осъществява при наличие на добри влагозапаси. Изключения ще има в северозападните и югозападните райони, където юнските валежи, за разлика от валежите в останалите райони на страната, бяха под нормата за месеца.

В началото на юли при слънчогледа ще протича образуване на съцветие и фаза цъфтеж, предимно при засетите в агротехнически срок посеви в Дунавската равнина и в южните райони.

При ранните хибриди царевица ще се наблюдават фазите изметляване и цъфтеж на метлицата, а при по-късните хибриди - листообразуване.

В низините прогнозираните високи максимални температури - до 37-38 градуса, ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при ранните хибриди царевица и при зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер, краставици, тиквички и др.).

Царевичните посеви трябва да се обследват за наличие на един от най-важните вредители - царевичният стъблопробивач и при плътност над прага на икономическа вредност е необходимо своевременно третиране.

В началото на юли в по-голямата част от страната, с изключение на западните райони, където се прогнозират локални валежи, условията ще позволяват провеждане на жътвата на пшеницата, започнала на места в Дунавската равнина и в южните райони. В началото на жътвената кампания получените добиви от пшеница са между 400-680 кг/дка.

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.