1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Месечна агрометеорологична прогноза за месец декември 2022 г.

Месечна агрометеорологична прогноза за месец декември 2022 г.

През месеца в по-голямата част от страната есенните посеви ще запазят състояние на относителен покой

През повечето дни от декември агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с редуващи се краткотрайни периоди със средноденонощни температури около, под и над климатичните норми.

Настъпилото застудяване в края на ноември доведе до затихване, а във високите полета и Предбалкана, където се образува снежна покривка – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви.

В началото на декември се прогнозира повишение на температурите, но средноденощните им стойности, с изключение на места в Южна България и по Черноморското крайбрежие, няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

През месеца в по-голямата част от страната есенните посеви ще запазят състояние на относителен покой. Изключения ще се наблюдават отново при посевите в южните и югоизточните райони в края на първото и през първата половина от второто десетдневие. През този период се прогнозират наднормени температури, с максимални стойности над 10-12°С и условия за протичане на забавена вегетация при зимните житни култури, но промяна във фенологичното състояние на посевите е малко вероятно.

Тази година значителна част от посевите с пшеница ще зимуват в начален стадий от развитието си. Засушаването през първата половина от есента в по-голямата част от страната ограничаваше и задържаше вегетацията на зимните житни култури. Поради тази обективна причина посевите ще встъпят в зимата в различни фенологични фази: поникване, 1-2-3 лист и начало на фаза братене. Във фаза братене, в която посевите най-добре понасят зимните условия, са малка част от пшеничните посеви на отделни места в Дунавската равнина - агростанция Новачене и в района на Русе.

През декември прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 9-10°С, в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане, ще представляват опасност за поникналите, но неукрепнали, зимни житни култури.

Очакваните валежи през месеца, около и над нормата, ще повишават нивото на влагозапасите в 50 и 100 сm почвен слой. След падналите повсеместни валежи през втората половина на ноември, надвишили на много места в страната 40–50 l/m², беше преодолян дефицитът на влага при есенните посеви.

Дукена Жолева

Агрометеоролог в НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.