Най-ниските температури през юли ще бъдат между 11° и 16°

Снимка:

През първите няколко дни от месеца на много места ще има превалявания, гръмотевични бури и локални градушки

През юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 21° и 25°, за високите полета - между 18° и 20°, а за планините - между 7° и 13°.

Най-ниските температури ще бъдат между 11° и 16°, а най-високите - между 34° и 39°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи Агенция "Фокус".

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м.

През първите няколко дни от юли въздушната маса над страната ще бъде неустойчива - ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има превалявания, гръмотевични бури и локални градушки. Ще бъде хладно, с максимални температури между 25° и 30°. Към края на първото десетдневие атмосферата ще се стабилизира и температурите постепенно ще се повишат.

През повечето дни от второто и третото десетдневие над страната ще преобладава слънчево време. Най-голяма вероятност за краткотрайни превалявания и гръмотевици има около 14-ти, 18-ти, 24-ти и в края на месеца. Най-горещо ще бъде през третото десетдневие.

Климатична справка:

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините 320 - 340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40° до 44°. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници". През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки.

Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.