1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Най-високите температури през август ще бъдат между между 34° и 39°

Най-високите температури през август ще бъдат между между 34° и 39°

Снимка:

Месечната сума на валежите ще бъде под нормата

Тази година през август се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 34° и 39°. Това е прогнозата за времето през август.

Месечната сума на валежите ще бъде под нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

През по-голямата част от първото и второто десетдневие на август над страната ще преобладава слънчево и горещо време. Временни увеличения на облачността и условия за краткотрайни превалявания ще има около 2-ри, 8-ми и 16-ти август. Временно понижение на температурите ще има в началото на месеца, след което те отново бързо ще се повишат.
През третото десетдневие температурите постепенно ще се понижат. Атмосферата ще е по-неустойчива и в началото на периода, около 25-ти и в края на месеца има повишена вероятност за превалявания.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 18 мин. и залязва в 20 ч. и 47 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 28 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 50 мин. и залязва в 20 ч. и 03 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 12 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 7 август — новолуние, 14 август — първа четвърт, 21 август — пълнолуние, 28 август — последна четвърт.

През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.