1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Очаква ни неустойчиво време

Очаква ни неустойчиво време

Агротехническите срокове за сеитбата на зимната рапица приключват през второто десетдневие на септември

До средата на първото десетдневие на месеца времето ще бъде неустойчиво. Прогнозират се валежи със стопанско значение, които са предпоставка за качествено провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Агротехническите срокове за сеитбата на зимната рапица приключват през второто десетдневие на септември.

Прогнозираните поднормени температури и високата атмосферна влажност ще създават условия за развитието на гъбни болести – мани по късните зеленчукови култури, сиво гниене по гроздето, късно кафяво гниене по плодовете на овошките.

Последните фази от развитието на късните пролетни култури ще протичат с умерени темпове, при близки до обичайните топлинни условия.

През първата седмица от септември посевите със слънчоглед ще приключат развитието си. При средно късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, а при късните хибриди – млечна зрелост.

В края на първото десетдневие на септември се прогнозира относително по-сухо време и подобрение на условията за провеждане жътвата на слънчогледа и на по-ранните хибриди царевица.

Източник: НИМХ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.