1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Очаква се постепенно понижение на температурите

Очаква се постепенно понижение на температурите

В Югозападна България има повишена вероятност за валежи със стопанско значение

След необичайно високите температури в началото на ноември, надвишили на много места в страната 27-28 °С, се очаква постепенно понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия, се посочва в седмичната агрометеорологична прогноза от 4 до 10 ноември.

В края на първото десетдневие на ноември при засетите зимни житни култури ще преобладава фаза поникване. При малка част от посевите, предимно на места в крайдунавските райони, където в началото на есента паднаха локални, значителни, валежи ще се наблюдава листообразуване.

В Югозападна България има повишена вероятност за валежи със стопанско значение, които ще провокират развитието на есенниците.

В останалата част от полските райони съществени валежи не се очакват и е налице дефицит на почвена влага. Поради тази причина критично остава положението на зимните житни култури в част от Горнотракийската низина и югоизточните райони.

Заради засушаването на места е преустановено провеждането на сезонните почвообработки и поради тази обективна причина в част от полските райони са пропуснати агротехническите срокове, през октомври, за сеитбата на пшеницата.

По-подходящи условия за провеждане на фитосанитарни дейности при овошките ще има през втората половина от първото десетдневие на месеца.

Източник: НИМХ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.