1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Очакваните валежи ще забавят прибирането на слънчогледа

Очакваните валежи ще забавят прибирането на слънчогледа

Седмична агрометеорологична прогноза 16.-22. 09.2022 г.

След топлото за сезона време в средата на септември през следващия седемдневен период се очаква съществено понижение на температурите и обичайните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия. През периода очакваните валежи ще забавят приключването жътвата на слънчогледа, освобождаването на площите от по-ранните хибриди царевица. Задълбочилата се суша и последвалите интензивни валежи в края на лятото в част от полските райони възпрепятстваха провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с есенници. Поради тези причини се очакват закъснения при сеитбата на зимната рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата изтичат в края на второто десетдневие на септември.

През периода голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, при ориза – фаза узряване, при памука – масово разпукване на кутийките. Част от есенните сортове овошки ще встъпят в беритбена зрелост (Златна пармена, Джонатан, Червена превъзходна, Златна превъзходна, Канадска ренета и др.), а средноранните червени винени сортове лози(Каберне совиньон, Рубин, Руен, Сира и др.) – в технологична зрелост.

Прогнозираното хладно и влажно време в края на второто и началото на третото десетдневие ще повиши риска от късни зарази с патогени причиняващи гниене по неприбраната зеленчукова, плодова и гроздова реколта.

През периода в полските райони критични минимални температури за късните зеленчукови култури не се прогнозират.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.