1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Очакват ни валежи със стопанско значение

Очакват ни валежи със стопанско значение

Внимание: ще има развитие на болести по културите и повреди от градушки

В периода 10-16 юни ни очакват повсеместни валежи със стопанско значение и значително подобрение на почвените влагозапаси в петдесетсантиметровия слой.

 

Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат при температури около климатичните норми. При пшеницата ще се наблюдава фаза млечна зрялост. При ечемика ще протичат преход от млечна към восъчна зрялост, а на отделни места в югоизточните райони и восъчна зрялост.

 

При слънчогледа ще се наблюдава образуване на съцветия, при царевицата – листообразуване. При лозата ще протичат цъфтеж и формиране на зърната.

 

Честите валежи ще повишават риска от зараза и разпространение на гъбни болести – кафяво гниене по костилковите овощни видове, струпясване по семковите, мани по зеленчуковите култури и лозата.

 

Неустойчивото време ще ограничава възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания.

 

Прогнозираните на места интензивни валежи и градушки отново ще застрашават земеделските култури от повреди – полягане на посевите с пшеница и ечемик, механични повреди по трайните насаждения и влошаване качеството на зреещата реколта от череши.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.