1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 02-08.06.2023 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 02-08.06.2023 г.

Остава повишена вероятността за градушки и риск за влошаване качеството на черешовата реколта

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия  ще продължават да се определят от неустойчиво време и температури около и под нормата за първото десетдневие на юни. Падналите значителни валежи през третото десетдневие на май на места в Северна България, Враца-65l/m², Ловеч-70l/m², В.Търново-80l/m², Добрич-77l/m² и надвишили 60-70l/m² преовлажниха площи със земеделски култури и създадоха условия за развитие на гъбни патогени – брашнеста мана, фузариоза и септориоза по пшеницата, мани по зеленчуковите култури, късно кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши.

През периода в по-голямата част от страната, с изключение на крайните източни райони, отново се очакват чести, значителни, валежи, които ще възпрепятстват навременното провеждане на растителнозащитните пръскания срещу болестите, вредителите и конкурентната плевелна растителност. Остава повишена вероятността за градушки и риск за влошаване качеството на черешовата реколта. 

През първата седмица от юни при зимните житни култури ще протича наливане на зърното. В края на периода в южните и югоизточните райони при ечемика  ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа засят в агротехнически срок - формиране на съцветие. При ранните сортове лози ще се наблюдава цъфтеж на ресите – фаза критична за заразяване с мана и оидиум, което изисква при първа възможност, след спиране на валежите, третиране със системни фунгициди ефикасни срещу двете болести. 

Дукена Жолева

Агрометеоролог в НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.