1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 03 - 10. 02. 2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 03 - 10. 02. 2022 г.

Лозите преди резитбите е желателно да се обследват за болестта екскориоза

През следващия седемдневен период се очаква съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. До края на първото десетдневие на февруари прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават значително климатичните норми, но в по-голямата част от полските райони ще бъдат в граници, които ще запазят в покой зимуващите земеделски култури. Изключения се очакват в края на периода на места в северозападната и централната част на Дунавската равнина. В тези райони в края на първото десетдневие на февруари се прогнозират максимални температури до 12-13°С и средноденонощни -  близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.  

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве, вследствие падналите валежи от дъжд и сняг в началото на февруари, ще възпрепятства подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове. Условията през повечето дни от периода ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви. Лозите преди резитбите е желателно да се обследват за болестта екскориоза (Phomopsisviticola). Нападнатите от патогена леторасти трябва да се отстраняват и унищожават, а инструментите – дезинфекцират.

В края на първото десетдневие на февруари прогнозираните наднормени температури ще позволяват провеждането на зимни растително-защитни пръскания при овощните култури срещу зимуващите форми на някои патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка) и вредители.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.