Седмична агрометеорологична прогноза 03-09.09. 2021 г.

В края на август на места в полските райони от страната - Велико Търново, Сливен, Кнежа, Драгоман, Плевен, Свищов, Разград, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Враца паднаха валежи между 15-25 l/m2, които макар и ненавременни за късните пролетни култури подобриха условията на почвено овлажнение в обработваемия орен слой, след задълбочилото се лятно засушаване.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Температутните условия ще се определят от средноденонощни температури под климатичните норми. Прогнозираните валежи със стопанско значение в средата на периода предимно в районите от Югозападна България ще подобрят повърхностното почвено овлажнение. През периода при среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. При късните хибриди ще протича млечна зрелост и преход към восъчна. При късните зеленчукови култури и трайните насаждения ще протича узряване на плодовете.

През периода в районите, където се очакват валежи и подобрение на почвеното овлажнение условията ще позволяват качественото провеждане на сезонните почвообработки и сеитбата на зимната рапица. Влажното време ще е предпоставка за развитие и заразяване с късно кафяво гниене по плодовете на овошките и сиво гниене по зреещата гроздова реколта. Ветровитото време и преваляванията ще ограничават възможностите за извършване на растителнозащитните пръскания.

Драгомир Aтанасов, Агрометеоролог при НИМХ    

Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.