1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 10.12 - 16.12.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 10.12 - 16.12.2021 г.

През периода очакваните валежи ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и ще възпрепятстват провеждането на сезонните почвообработки. Условията ще бъдат неподходящи за извършването фитосанитарните деиности при трайните насаждения.

През изтеклия период бяха регистрирани повсеместни валежи, в много райони  между 30 – 40 l/m2 (Бургас, Драгоман, Добрич, Враца, Монтана, Гоце Делчев, Ахтопол, Хасково, Шумен, Оряхово, Силистра), които благоприятстваха процесите на влагонатрупване в еднометровия почвен слой.

В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности около, а на места в източните и южните райони на страната - и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица.           

Очакваното застудяване през втората половина от периода ще възобнови  относителния  покой при есенните посеви. В средата на декември при зимните житни култури ще се наблюдават различни фази. Част от засетите в агротехнически срок посеви са във фаза братене (Новачене, Долни чифлик). Във фаза трети лист е пшеницата в по-голямата част от полските райони. Най-късно засетите, през втората половина на ноември, зимни житни култури са във фаза поникване и начало на листообразуване. През периода критични минимални температури за есенниците не се прогнозират.

През периода очакваните валежи ще  поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и ще възпрепятстват провеждането на сезонните почвообработки. Условията ще бъдат неподходящи за извършването фитосанитарните деиности при трайните насаждения.

Драгомир Атанасов, Агрометеорололог при НИМХ

 Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.