1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 13-19.08.2021 година

Седмична агрометеорологична прогноза 13-19.08.2021 година

През периода, в много райони ниското съдържание на влага в обработваемия почвен слой ще възпрепятства качественото провеждане на предсеитбените почвообработки

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от горещо и сухо време. Само на изолирани места – Ловеч, Разград, Бургас, Кърджали и Хасково, паднаха валежи без особено стопанско значение, до 5 – 10 l/m2.

И през по-голямата част от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят горещо време без съществени валежи, при които ще се осъществяват вегетационните процеси при земеделските култури. При слънчогледа ще се наблюдава фаза узряване и техническа зрелост. При царевицата в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще протичат фазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При лозята ще се наблюдава прошарване на зърната, а при по-ранните десертни сортове и узряване.

През периода, в много райони ниското съдържание на влага в обработваемия почвен слой ще възпрепятства качественото провеждане на предсеитбените почвообработки на полетата предвидени за засяване със зимна рапица. Оптималният агротехнически срок за сеитбата на рапица е от края на август до средата на септември.

През периода при лозата щети нанасят гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. Инсектицидно третиране се извършва при достигане икомомическия праг на вредност – 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници за винените сортове. Растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури са насочени срещу появата и развититето на брашнеста мана и акари. Карантинния срок на препаратите за растителна защита трябва да бъде съобразен с периода на узряване и прибиране на реколтата. Препоръчително е третирането да се извършва при температура на въздуха не по-висока от 25о С.

грозде

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.