1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 14.01 - 20.01.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 14.01 - 20.01.2022 г.

През периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на зимни резитби при овощните култури

Настъпилото рязко застудяване в началото на второто десетдневие на януари, след необичайно високите температури през първото десетдневие, възпрепятства нежелателното възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви в част от южните райони на страната (агростанция Сандански). На отделни места в Източна и Южна България са регистрирани отрицателни температури от порядъка на минус 9-11°С (Добрич, Хасково, Чирпан, Ст.Загора, Елхово). Тези стойности са над критичните за зимуващите във фазите трети лист и братене зимни житни култури, но в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане са опасни за късно засетите посеви, които прекратиха вегетацията си във фаза поникване и начално листообразуване.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с редуващи се средноденонощни температури около и  над климатичните норми, но  в граници, които ще поддържат в покой зимните житни култури и трайните насаждения. В края на второто десетдневие отново се очаква застудяване, но без критични минимални температури за зимуващите земеделски култури.

През периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на зимни резитби при овощните култури. Края на второто десетдневие на януари е препоръчителен срок за сеитбата на зеленчукови семена за отглеждане на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци.

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ 

Забележка:  Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.