1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 15 - 21.01.2021. г.

Седмична агрометеорологична прогноза 15 - 21.01.2021. г.

Очакваното застудяване в началото на периода ще възстанови покоя при зимните житни и рапицата и в южните райони на страната

След наднормените валежи, надвишили а много места в страната 90-100 l/m² (Видин-109 l/m², Враца-125 l/m², Драгоман-128 l/m², Благоевград-128 l/m², Сандански-136 l/m², Хасково-101 l/m², Кърджали -129 l/m², Шумен-113 l/m², Варна-122 l/m², Елхово-140 l/m², Карнобат-120 l/m², Бургас-153 l/m²) и наводнили площи с есенни посеви, през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна.

Очакваното застудяване в началото на периода ще възстанови покоя при зимните житни и рапицата и в южните райони на страната. То ще възпрепятства преждевременното, нежелателно, развитие при част от раноцъфтящите овощни видове в полските райони, което бе провокирано от необичайно високите температури в началото на зимата. През периода прогнозираните минимални температури до минус 10°С, са над критичните за зимуващите във фазите трети лист и братене зимни житни култури и за посевите с рапица, които успяха да формират розетка през есенната си вегетация. Тези стойности при отсъствие на снежна покривка и по-продължително задържане ще представляват опасност за късно засетите посеви с пшеница и ечемик,  които прекратиха вегетацията си в начално листообразуване (1-2 лист).

През периода в районите с ниски отрицателни температури при преовлажнените есенни посеви ще има повишена вероятност за замръзване на повърхностния почвен слой, което е предпоставка за изтегляне и механични повреди, особено при недобре вкоренените късно засети зимни житни култури. В края на периода се прогнозира омекване на времето и подобрение на условията  за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви.

Следващият период е подходящ за сеитбата на семена в култивационните съоръжения за отглеждане на зеленчуков разсад за ранно полско производство на  зеленчуци. Сеитбените срокове трябва да бъдат съобразени с продължителността на разсадния период и климатичните особености на района. Продължителността на разсадния период при доматите е около 80 дни, при пипера и патладжана – 75-85 дни. Разсадът трябва да достигне подходящата фаза за изнасяне на полето след датите на обичайните за дадения район късни пролетни слани.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.