1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 15-21.10. 2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 15-21.10. 2021 г.

В средата на октомври изтичат оптималните срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България

Падналите повсеместни, значителни валежи в края на първото и през първата половина от второто десетдневие на октомври, след продължителното засушаване, рязко повишиха влагозапасите в горните почвени слоеве и осигуриха влага за началните фази от вегетацията на есенните посеви. В по-голямата част от страната са регистрирани валежи до и над 50-60 l/m² - количества надвишаващи нормите за октомври (Враца -79 l/m², Ловеч - 62 l/m², Плевен – 50 l/m², София – 68 l/m², Благоевград - 58 l/m², Сандански - 75 l/m², Кърджали – 77 l/m², Бургас - 75 l/m²). На места в Южна България валежите достигнаха два пъти климатичните норми (Пазарджик - 91 l/m², Пловдив - 72 l/m² ,  Хасково - 109 l/m²) и в тези райони почвените влагозапаси в 50 cm слой се повишиха до нива над  75 - 80% от ППВ.

В началото на следващия период отново се прогнозират валежи със стопанско значение, които ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и допълнително ще забавят провеждането на предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимни житни култури. Вследствие продължителното засушаване и последвалите наднормени октомврийски валежи се очакват сериозни закъснения при провеждане на есенните сеитби. В средата на октомври изтичат оптималните срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България. През следващия период тече агротехническият срок за сеитбата на зимните житни култури в южните райони на страната. 

През повечето дни от периода развитието на малкото засети до момента посеви с рапица и зимни житни култури ще се осъществява при поднормени топлинни услови. На отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) при засетите в началото на октомври есенници ще се наблюдава поникване и начално листообразуване (1-2 лист).

Стабилизиране на времето, повишение на температурите и подобрение на условията за приключване на гроздобера от късните винени сортове грозде (Мавруд) се очаква в края на второто десетдневие.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.