1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 16-21.04.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 16-21.04.2022 г.

Хладното и влажно време през по-голямата част от периода ще бъде предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести по овощните култури

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Прогнозираното рязко застудяване през първата половина от периода, на места с отрицателни минимални температури, ще повиши риска за повреди по цветовете и младите завръзи на овошките, особено в западните райони на страната и Предбалкана, където не се изключва вероятността за валежи от сняг.

През повечето дни от периода развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при температури значително под климатичните норми. До края на второто десетдневие се прогнозират валежи със стопанско значение (над 20-25 l/m²) и съществено подобрение на почвените влагозапаси в слоя 0-50 cm. Тези валежи ще бъдат от важно значение за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви със слънчоглед и царевица. Те ще се отразят благоприятно на зимните житни култури засети в агротехнически срок, при които ще протичат критични по отношение на влагата фази – преход от братене към вретенене и фаза вретенене.

Хладното и влажно време през по-голямата част от периода ще бъде предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести по овощните култури: ранно кафяво гниене, сачмянка и струпясване по семковите видове. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в едва в края на следващия период.

В началото на третото десетдневие на април е препоръчително посевите с пшеница да се обследват за появата и вредната дейност на някои неприятели като обикновената житна пиявица, пшеничният трипс, житната дървеница и при плътност на вредителите над прага на икономическа вредност да се проведе незабавно и своевременно третиране.

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.