1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 16.07 - 22.07.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 16.07 - 22.07.2021 г.

През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от горещо и сухо време. Само на отделни места паднаха валежи от стопанско значение между 10-20 l/m2: Сандански – 20 l/m2; Казанлък – 17 l/m2; Стара загора – 13 l/m2; Шумен – 12 l/m2.

През първата половина на следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от  високи температури и сухо време. В съчетание с активната вегетация и високото водопотребление на пролетните култури почвените влагозапаси в коренобитаемия ще се понижат до нива под критичните в западните райони на страната. През втората половина от периода се  очаква понижение на максималните температури и превалявания на повече места в полските райони от страната. Това ще доведе до временно подобрение на агрометеорлогичните условия и намаляване на условията за възникване на топлинен стрес. При слънчогледа ще протича фаза цъфтеж. При царевицата ще се наблюдава цъфтеж, а на отдлени места и фаза изсвиляване – агростанции Силистра и Кнежа. При трайните насаждения ще протича наедряване и узряване на плодовете.

През повечето дни от периода в районите без превалявания, условията ще позволяват реколтирането на зърнено-житните култури. Прибирането на зърното да се извършва с повишено внимание и спазване на агротехниката с цел предотвратяване риска от възникване на пожари в земеделските територии.

През периода растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на зеленчуковите култури и трайните насаждения от брашнести мани, срещу второто поколение на ябълковия плодов червей при овощните видове и срещу шарения гроздов молец в лозовите масиви. Третиранията срещу оидиум по лозата продължават до периода на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се извършват в по-хладните часове от деня при температура на въздуха не по-висока от 25о C.

През периода остава опасността от градушки и нанасяне на повреди по земеделските култури.

Драгомир Атанасов, агрометеорлог при НИМХ

Забележка:Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.