Седмична агрометеорологична прогноза 19 -25. 02.2021. г.

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури около и под климатичната норма, които поддържаха в покой зимните житни култури и забавиха преждевременно активизиралите се вегетационни процеси при овощните видове. Падналите валежи от сняг и образувалата се снежна покривка, предимно в Западна и на места в Южна България подобриха условията за зимуване на културите.

През следващия седемдневен период се очаква повишаване на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Средноденощните им стойности ще достигат биологичния минимум, необходим за протичане на вегетацията при зимните житни култури, но активизиране на процесите до края на периода не се очаква. При пшеницата и ечемика ще се наблюдават фенофазите трети лист и братене. При овощните видове в части от Северна и Южна България е регистрирано набъбване на пъпките.

Следствие на снеготопенето и прогнозираните превалявания, условията през първата половина от периода няма да позволяват извършването на сезонните агротехнически дейности. Възможности за провеждане на резитби и растителнозащитни пръскания при трайните насаждения се очакват през втората половина от периода, когато се прогнозират високи дневни температури и сухо време. През периода на набъбване на пъпките при костилковите видове (череша, слива, вишна) фунгицидните третирания са насочени срещу ранното кафяво гниене и сачмянката. При семковите (ябълка, круша) пръсканията се извършват срещу струпясване.

 

tree

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.