1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 19-25.11.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 19-25.11.2021 г.

През периода в зависимост от сеитбените дати при пшеницата и ечемика ще протичат различни фенологични фази

През второто десетдневие на ноември агрометеорологичните условия поддържаха активна вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица. Развитието им протичаше при наличието на добри почвени влагозапаси и температури около климатичните норми.През следващия седемдневен период прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават биологичния минимум необходим за протичане на вегетационните процеси при засетите есенни посеви.

През периода в зависимост от сеитбените дати при пшеницата и ечемика ще протичат различни фенологични фази. В част от полските райони на страната при зимните житни култури ще се наблюдава фаза трети лист, а на отделни места и преход към братене. Фаза поникване и начало на листообразуване ще се осъществява при късно засетите до средата на ноември посеви. При малкото засети в агротехнически срок зимни житни култури ще протича братене.

През първата половина на периода условията ще позволяват извършване на сезонните почвообработки, провеждане на зимни растителнозащитни пръскания и фитосанитарни дейности при трайните насаждения, обследване на есенните посеви за степента на нападение от вредители. През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време. На места в Северна България и в източните райони се прогнозират валежи, които временно ще ограничават възможностите за провеждане на агротехническите дейности.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.