1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 2.07- 08.07.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 2.07- 08.07.2021 г.

И през следващия период прогнозираните превалявания ще ограничават възможностите за прибиране на зърнената реколта

В края на юни и началото на юли  агрометеорологичните условия се определяха от екстремно високи температури, които повлияха негативно върху развитието на земеделските култури.

В началото на следващия седемдневен период се прогнозира захлаждане и промяна в агрометеорологичните условия. Вегетационните процеси при пролетните и зеленчуковите култури ще протичат при средноденонощни температури близки до климатичните норми. Падналите валежи през юни на много места в полските райони на страната осигуриха добри почвени влагозапаси за развитието на царевицата  и слънчогледа. През периода при царевицата ще се наблюдават фазите листообразуване, а при по-ранните хибриди засети в агротехнически срок и изметляване. При слънчогледа ще протича образуване на съцветия и цъфтеж. При лозата ще се наблюдава наедряване на зърната.

Добив плюс

Булагро представя нов гранулиран тор за базово подхранване - ДОБИВ ПЛЮС който съдържа: NP 15:22 + 30% SO3 + 2% MgO + 0.3% Zn + 0.1% B

И през следващия период прогнозираните превалявания ще ограничават възможностите за прибиране на зърнената реколта. В началото на периода не е изключена вероятността за градушки и допълнителни щети по селскостопанските култури – полягане на житните посеви и разпиляване на зърното.

По-подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания ще има в средата на периода. Те трябва да се извършват в по-хладните часове на деня при температури не по-високи от 25о С.

Драгомир Атанасов, Агрометеоролог при НИМХ  

           

Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.