1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 22-28.04.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 22-28.04.2022 г.

През следващия седемдневен период се прогнозира повишение на температурите и подобрение на условията за вегетацията на зимните житни култури

В края на изтеклия период на места в полските райони от страната бяха регистрирани отрицателни минимални температури и слани (Велико Търново, Разград, Шумен, Казанлък, Елхово, Карнобнат и Хасково), което повиши риска от повреди за младите завръзи и цветовете на овощните видове. Падналите повсеместни и значителни валежи през второто десетдневие на април между 20-50 l/m2увеличиха нивата на почвените влагозапаси.

През следващия седемдневен период се прогнозира повишение на температурите и подобрение на условията за вегетацията на зимните житни култури и засетите посеви със слънчоглед и царевица. При пшеницата и ечемика ще протичат фазите братене (Кнежа, Кюстендил), преход от братене към вретенене и вретенене (Долни чифлик, Силистра, Бъзовец, Новачене, Николаево, Павликени, Сандански). При овощните видове ще се наблюдава цъфтеж и образуване на завръзите. В лозовите масиви ще протича разпукване на пъпките и развитие на първи – трети лист (агростанции Кнежа и Сандански). При засетите царевица и слънчоглед ще се наблюдава поникване и начало на листообразуване.

През следващия период в много райони от страната се прогнозират превалявания от дъжд, които временно ще ограничават възможностите за извършване на сезонните дейности – растителнозащитни пръскания в трайните насаждения (срещу ранно кафяво гниене, сачмянка и струпясване) и есенните посеви (срещу житна дървеница, обикновена житна пиявица), почвообработки и сеитба на късни пролетни култури. През периода критични минимални температури за овощните видове не се прогнозират.

 

            Драгомир Атанасов

            Агрометеоролог в НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.