1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 24-30.09.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 24-30.09.2021 г.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време

През изтеклия период в някои райони от страната паднаха валежи между 15 – 25 l/m2 (Елхово – 15 l/m2, Шабла – 16 l/m2, Ловеч – 16 l/m2, Силистра – 16 l/m2, София – 22 l/m2, Драгоман – 22 l/m2, Ахтопол – 24 l/m2, Кърджали – 26 l/m2), които подобриха почвеното овлажнение в орния слой и условията за провеждане на почвообработки.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време, което ще позволява довършване жътвата на пролетните окопни култури. Процесите на зреене при късните сортове овошки и лозя ще протичат при температури близки до нормата. През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Прогнозираните валежи ще осигурят нужната влага за началните етапи от развитието на засятите в агротехнически срок есенни култури (рапица).

През периода в котловините и високите полета има вероятност за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство. През периода започва оптималния агротехнически срок за сеитбата на пшеница във високите полета. В края на септември времето е подходящо за засяване на спанак. Сеитбата може да се извърши ръчно или механизирано с редосеялка в зависимост от условията и големината на площите. При ръчно засяване семената могат да се разпръснат площно или да се засеят редово на плитки бразди с междуредово разстояние от 20 cm. Дълбочината на сеитба трябва да бъде между 2 – 4 cm. След засяване на семената е добре площта да се валира. Посевната норма на декар варира между 2 – 3 kg.

 Драгомир Атанасов

 Агрометеоролог в НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.