1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 24. 12. - 30. 12. 2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 24. 12. - 30. 12. 2021 г.

През повечето дни от следващия седемдневен период се прогнозират наднормени температури, със средноденонощни стойности над биологичния минимум

Падналите повсеместни наднормени валежи през първото и второто десетдневие на декември (в някои райони с количества над 100 l/m2 – Варна, Шабла, Калиакра, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Кърджали, Гоце Делчев, Хасково)увеличиха нивата на влагозапасите в дълбоките почвени слоеве. В края на годината, в голяма част от полските райони на страната, при есенните посеви и угарите почвената влажност в еднометровия слой е над 90 %, а на отделни места и до пределната полска влагоемност (ППВ).

През повечето дни от следващия седемдневен период се прогнозират наднормени температури, със средноденонощни стойности над биологичния минимум, необходим за вегатацията на зимните житни култури и зимната рапица. Очакваното понижение на температурите в края на периода ще запази покоя и ще предотврати нежелателното протичане на вегетационните процеси при пшеницата и ечемика и разкаляването на есенните посеви.

През периода зимните житни култури ще се намират в различни фенологични фази, в зависимост от сроковете на сеитба. Във фаза братене са посевите на места в Северна България и в част от източните райони – агростанциите Новачене, Павликени, Долни чифлик, Карнобат, Ямбол. По-късно засетите, през ноември посеви са във фаза трети лист. Най-късно засетите посеви са във фаза поникване – Казанлък, Кюстендил, Николаево, Бъзовец.

През периода в дните без валежи условията ще позволяват извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения, а в районите без преовлажнение на орния слой и провеждане на сезонните почвообработки. Критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.