1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 26.11. - 2. 12. 2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 26.11. - 2. 12. 2021 г.

След наднормените температури през втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна

През следващия период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. През първата половина от периода те ще се определят от високи за сезона температури, които ще удължат вегетацията на есенните посеви. При зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. При пшеницата ще преобладава фаза трети лист. На места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната при засетите в агротехнически срок посеви ще се наблюдава начало на фаза на братене. При по-късно засетите, в края на второто десетдневие на ноември, есенници ще протича фаза поникване.

След наднормените температури през втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. В края на ноември и началото на декември се прогнозира рязко понижение на температурите и средноденонощни стойности около и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а във високите полета, където не се изключват валежи и от сняг – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците.

През повечето дни от периода прогнозираното неустойчиво време, с чести валежи, ще ограничава провеждането на сезонните агротехнически дейности. По-подходящи условия за засаждане на овошки ще има в началото на периода.   

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.