1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 27.05-02.06.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 27.05-02.06.2022 г.

При ранните сортове череши ще протича узряване на плодовете

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над нормата. До средата на третото десетдневие на май регистрираните поднормени валежи (в повечето райони под 50 % от нормите за месеца), в съчетание с високите температури и повишеното водопотребление на културите създадоха условия за изчерпване на почвените влагозапаси и формиране дефицит на почвена влажност. През първата половина от периода в западните райони на страната се прогнозира вероятност за по-съществени валежи и подобрение на почвеното овлажнеие в горните слоеве.

През периода при пшеницата и ечемика ще протичат фазите формиране и наливане на зърното. При царевицата и слънчогледа ще се осъществява листообразуване. При лозата ще се наблюдават отделяне на реса и цъфтеж. При ранните сортове череши ще протича узряване на плодовете. Прогнозираното ветровито време с високи температури, на места до 33оС в източната част на страната ще окаже неблагоприятно влияние върху цъфтежа и развитието на бобовите културите.

Преваляванията през периода ще благоприятстват разпространението и рзвитието на гъбни болести – мани по лозата и зеленчуковите култури, струпясване по семковите овощни видове, ранно кафяво гниене по костилковите. През повечето дни от периода неустойчивото време ще ограничава възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.