1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 27.08- 02.09.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 27.08- 02.09.2021 г.

В края на изминалия период в някои райони от страната паднаха валежи между 10 – 30 l/m2(Кнежа – 34 l/m2, Благоевград – 24 l/m2, Враца – 20 l/m2, София – 19 l/m2, Чирпан – 13 l/m2), които подобриха условията на почвено овлажнение. Но предвид продължителното лятно засушаване те бяха без особено значение за част от късните земеделски култури, които преждевременно приключиха развитието си.

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при селскостопанските култури ще протичат при средноденонощни температури около климатичните норми.  През по-голямата част от периода агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с валежи в много райони от страната. Към края на период вероятността за валежи намалява. При късните хибриди царевица ще протича млечна зрелост, а при средно късните – восъчна зрелост. В голяма част от полските райони на страната при слънчогледа ще се наблюдава техническа зрелост (при реколтиране на семената оптималната влажност за дългосрочно и безопасно съхранение на продукцията трябва да е 8 – 9 %). Ранните бели винени сортове ще достигнат технологична зрелост.

В районите, където се очакват валежи (Западна и Централна България и на места в североизточните райони) почвените влагозапаси в орния слой ще се увеличат и ще се създадат условия за по-качествено провеждане на дълбока оран и предсеитбени почвообработки на полетата предвидени за засяване със зимна рапица. В края на август започва да тече оптималния агротехнически срок за сеитба на маслодайната култура.

Честите превалявания ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури за късно есенно производство.

Драгомир Атанасов, Агрометеоролог при НИМХ

Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.