1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Снегът идва в събота и неделя

Снегът идва в събота и неделя

Циклон, формиран над Средиземноморието, ще позволи на студения въздух от север да дойде и при нас

Температури, като измерените във Велико Търново - 25,8 градуса, са изключително необичайни за сезона, коментира в "Здравей, България" Ивайло Славов, един от синоптиците, които подготвят прогнозата за времето на Нова ТВ.

"Велико Търново е град, който е изключително чувствителен на южния вятър, който повишава много рязко температурите. Преминавайки планината, фьонът предизвиква това повишение", обясни синоптикът.

"От ноември температурите у нас са изключително високи, а Америка преживя полярни студове, които се спуснаха чак до Флорида. Тези крайни прояви са последствие от глобалното затопляне. Факт е, че температурите се повишават. Спорен е въпросът дали ние сме причината, или това е част от някакъв естествен цикъл. Когато обаче в атмосферата има повече топлина, когато в една система вкарваш повече енергия - махалото може да се разлюлее много по-нашироко", разясни Ивайло Славов наблюдаваните по света сериозни амплитуди.

Циклон, който в момента носи валежи от Италия, ще мине на север от България и у нас ще превалява предимно дъжд. Следващият, който в четвъртък – петък ще се формира над Средиземноморието, ще мине обаче по на юг и ще позволи на студения въздух от север да дойде и при нас.

Затова валежите, които ще започнат през уикенда, ще са и от сняг – в планините със сигурност, а на много места и в градовете. В ниското снежната покривка се очаква да е до 10 см.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.