1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Средноденонощните температури отново да бъдат над климатичните норми

Средноденонощните температури отново да бъдат над климатичните норми

Времето ще е благоприятно за подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове и провеждане на предсеитбени обработки на площите

Високите температури през първата половина на месеца активизираха вегетационните процеси при зимните житни култури в полските райони на страната. Вследствие на това зимуващите във фаза трети лист посеви на места в Дунавската равнина и в южните райони встъпиха във фаза братене.

По-рано от обичайните срокове при раноцъфтящите овощни видове - бадем, кайсия, праскова, череша е регистрирана фаза набъбване на пъпките.

В периода от 16 до 22 февруари се очаква средноденонощните температури отново да бъдат над климатичните норми.

В края на второто и началото на третото десетдневие при пшеницата ще се наблюдава фаза трети лист и начало на фаза братене.

Съществени валежи не се очакват и ще може да се извърши подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури - фий, овес, грах, пролетен ечемик.

Условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви и приключване на зимните растителнозащитни пръскания при овошките.

През втората половина на февруари трябва да се извърши обследване на есенните посеви за вредители - обикновена полевка и житен бегач и при численост над прага на икономическа вредност е необходима навременна растителна защита.

 

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.