1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Усложнена остава и днес зимна обстановка в някои райони на страната

Усложнена остава и днес зимна обстановка в някои райони на страната

Смолянска област остава в бедствено положение, но ситуацията се нормализира

Усложнена остава и днес зимна обстановка в някои райони на страната.

Постепенно се нормализира днес обстановката в бедстващата Смолянска област. Все още обаче има населени места без ток. А жителите на село Мугла четвърти ден са без хляб, без път и от петък без ток, съобщава БНР.

До обяд се очаква да бъде възстановено електрозахранването в община Доспат, която второ денонощие е без ток, а от снощи без вода са няколко селища в региона. Екипите на ЕВН ще продължат работата по отстраняване на авариите и възстановяването на електрозахранването в Борино.

Основните усилия днес ще бъдат насочени за отваряне на пътя Пампорово-Стойките и към прохода Превала.

Временно е ограничено движението по път три, 86-81 Рудозем-Смилян при километър шест поради свличане на скална маса. Обходният маршрут е Смилян-Чокманово, Патово-Рудозем.

Без достъп е Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен и с помощта на специализиран екип работещите там ще бъдат извозени до домовете си.

Продължават възстановителните дейности в общините Баните и Смолян. През нощта не са постъпвали сигнали за бедстващи хора и тежки инциденти.

 

По високите части на Смолянска област продължава да вали слаб снеговалеж, който вече достигна един метър и половина.

Десетки туристи и обслужващ персонал във вилно селище „Малина“ в курорта Пампорово късно снощи алармираха, че втори ден остават блокирани и не могат да се приберат по домовете си заради снежното бедствие.

Обстановката в родопската част на Пазарджишка област се нормализира. Рано тази сутрин беше възобновена работата по отстраняване на авариите в електропреносната мрежа в резултат от мокрия и тежък сняг. В засегнатите селища е осигурен ток с агрегати на ЕВН. Пътищата са проходими при зимни условия.

В сила остава ограничението да товарни автомобили по отсечките Батак-Доспат и Велинград-Сърница. Опасност от падащи камъни има по направленията Пещера-Батак и Белово-Юндола.

Второ денонощие без ток остават и жителите на общините Доспат и Борино, частично прекъсване на електрозахранването има и на други места в областта. Заради свлачища има и села без достъп.

В осем общини от Благоевградска област днес все още има населени места без ток. Продължава работата по възстановяване на електричеството в селища от общините Разлог, Белица, Якоруда, Банско, Петрич, Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

 

От Столичната община предупреждават шофьорите, които днес тръгват с автомобилите си към Витоша, да носят вериги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.