1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. В края на февруари и началото на март се прогнозира значителна промяна в агрометеорологичните условия

В края на февруари и началото на март се прогнозира значителна промяна в агрометеорологичните условия

Седмична агрометеорологична прогноза 25.02. - 03.03. 2022 г.

Наднормените температури през изтеклия период надвишаваха биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури, активизираха развитието при овощните видове и доведоха до понижаване на тяхната студоустойчивост.

В края на февруари и началото на март се прогнозира значителна промяна в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи от сняг, образуването на снежна покривка и понижението на температурите ще доведат до затихване и прекратяване на вегетацията при есенните посеви, и задържане развититето на овошките. През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите братене (в районите от Дунавската равнина) и трети лист. Голяма част от овощните култури са встъпили във фаза набъбване на пъпките, а част от костилковите видове – и във фаза разпукване на пъпките. През периода прогнозираните минимални температури до минус 5-6о С ще представляват опасност за някои напреднали в развитието си трайни насаждения.

През повечето дни от периода условията ще се задържат неподходящи за провеждане на растителнозащитните пръскания и резитби при овошките, подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, почвообработки на полетата, предвидени за засяване с ранни пролетни култури.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.