1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Започват горещниците

Започват горещниците

Снимка:

В повечето райони на страната температурите ще бъдат между 26 и 31 градуса

Днес започват т.нар. Горещници. В продължение на три дни - 15, 16 и 17 юли, според народното поверие не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани водело до пожари и градушки.

Източноправославната църква почита през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и Св. Марина (17 юли). Според народното вярване Горещниците са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна - Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, на които отговарят съответно първият, вторият и третият горещник. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен, това предвещава студ и виелици.

Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

В по-старо време на първия ден вечерта се е гасял огънят във всички огнища в селището, на втория не се палел никакъв огън, а на третия (Св. Марина) насред селото се запалвал нов (жив огън, божи огън), от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища. Това е свързано с вярването, че на този ден от небето сам пада огън и че Св. Марина е повелителка на огъня.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към Юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Над страната по време на Горещниците тази година не се очаква да бъде наистина горещо, температурите ще бъдат приятни, в повечето райони между 26 и 31 градуса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.