1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт и оранжев код за опасно време е обявен в 9 области

Жълт и оранжев код за опасно време е обявен в 9 области

Оранжев код за интензивни дъждове и гръмотевична активност е в сила за 4 области в страната за днес, за други 5 области кодът е жълт, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

жълт код

Жълт код е обявен за областите Ямбол, Сливен, Търговище, Разград и Силистра. Там ще има временно интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Очаквани количества на валежите: 20-30 mm.

За крайбрежието на територията на областите Добрич, Варна и Бургас е в сила и жълт код за силен вятър над морето. Очаква се северозападен вятър с пориви до 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт).

Днес над Източна България облачността ще бъде значителна и ще има валежи придружени с гръмотевици, на места интензивни и значителни по количество. Над Западна България ще има временни намаления на облачността, но след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. Ще има условия за градушки. Ще духа до умерен северозападен, в източните райони временно силен северен вятър. Максималните температури ще са в широки граници, от 20° - 22° на места в Източна България до около 29° в северозападните райони от страната, в София около 23°.

Над планините облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи, значителна в масивите от Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра около 9°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна и ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури. На места количествата ще са значителни. Ще духа умерен, временно силен, северен вятър. Максималните температури ще са 18°-21°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.