1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Жълт код за силен вятър в 12 области на страната

Жълт код за силен вятър в 12 области на страната

Снимка:

Максималните температури ще са между 4° и 9°

Жълт код за силен вятър е обявен за 12 области в страната. Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол, Бургас, Кърджали и Хасково. Ще духа силен североизточен вятър със средна скорост 15-17 м/сек, пориви до 22-24 м/сек. По Черноморието е обявен оранжев код за силно вълнение и силен вятър. Такава е прогнозата на НИМХ към БАН.

Преди обяд на места все още ще превалява дъжд, в Предбалкана – дъжд и сняг; но валежите ще са в процес на спиране. След обяд от север и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа умерен, на места в Дунавската равнина и в Източна България силен североизточен вятър, който до вечерта ще отслабне и ще се ориентира от север. Максималните температури ще са между 4° и 9°, за София 6°.

Над планините преди обяд ще е облачно, мъгливо, с валежи от сняг. Постепенно преваляванията ще спрат, най-късно в Родопите. Облачността над Старопланинското било ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен до силен, временно и бурен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде минус 1°, на 2000 м – около минус 6°; понижението на температурите ще продължи.

По Черноморието ще е предимно облачно с валежи по южното крайбрежие. Около и след обяд и там дъждът ще спре. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от север и ще отслабва. Максималните температури ще са 6°-7°, температурата на морската вода е 8-11°. Вълнението на морето ще е около 4 бала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.