1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. 10 причини за успешна есенна сеитба със сеялките GREAT PLAINS

10 причини за успешна есенна сеитба със сеялките GREAT PLAINS

Моделите съчетават традиция, надежност и удобство при експлоатация

В последно време за слята сеитба у нас се използуват американските сеялки Great Plains. Най-търсени са моделите:
- Great Plains 1300 с работна ширина 4 м(фиг.1);
- Great Plains 2S-2600 с работна ширина 8 м – двусекционна сгъваема сеялка (фиг.2).

         1_1080_2_448

Общото за тези модели е, че съчетават традиция, надежност и удобство при експлоатация. Качественият посев, който се постига с тях, е резултат от следните причини.

1. В сеялките се използва улеен изсяващ апарат(фиг.3). Той се счита за един от най-точните и универсални изсяващи апарати в сеялките за слети култури. Работи прецизно със семена с различни размери и форма и е приложим за сеитба на всички основни земеделски култури.

3_448

2. Лесно и прецизно регулиране на сеитбената норма в широки граници. Промяната на работната ширина на улейните сеещи колела е безстепенно (фиг.4). За лесна ориентация се използва 100-позиционна скала. Задвижването на „сеещия“ вал се извършва от едното опорно-ходово колело на сеялката (модел 1300) или от опорно-задвижващите колела на двете секции (модел 2S-2600) посредством четиристепенен редуктор (фиг.5), като се осигуряват четири скорости на въртене на сеещите колела. Чрез съчетаване на работната ширина и скоростта на въртене на сеещите колела, сеитбените норми за различните култури се регулират в много широки граници и теоретически започват от нула. Например: при сеитба на рапица с обемна маса 770кг/м³ при 5 позиция и 1 степен на редуктора се осигурява сеитбена норма от 0,62 кг/дка, а на позиция 100 – 9,43 кг/дка; при сеитба на ечемик на тези позиции при различни степени на редуктора сеитбената норма е съответно – 0,51 и 42,9 кг/дка.

        4_1080_5_448

3. Двойно дискови ботуши. (фиг.6). Характерното за този тип ботуши е отварянето на много добра бразда за полагане на семето дори в сухи почви с минимална предсеитбена обработка. Тези условия са типични за есенната сеитба у нас. От друга страна те нарязват в дълбочина растителните остатъци и не позволяват свличане на почва в момента на падането на семето. То попада на дъното на браздата на еднаква дълбочина (фиг.7), което е предпоставка за дружна кълняемост. При разработка на ботушите Great Plains са ползвали записи от високоскоростна камера, за да постигнат конструкция, позволяваща идеално полагане на семето в почвата. Осите на двата диска на ботуша геометрично се разминават и се постига минимално съпротивление при отваряне на браздата, а от друга страна така те се самопочистват и заедно с вътрешните чистачи позволяват да се работи и при почви с повишена влажност.

          6-7_448

4. Лесно и прецизно регулиране и поддържане на дълбочината на сеитба. Дълбочината на сеитба се регулира в диапазона от 0 до 9 см (фиг. 8) чрез преместване на Т-образна ръкохватка (фиг.9).Практически с нея се определя позицията на притъпкващото колело и то поддържа стабилно избраната работна дълбочина, независимо от неравностите на терена.

         8-9_448

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.