1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Антарктика 2: С трактор до Южния полюс – мисията е изпълнена, мечтите са осъществени!

Антарктика 2: С трактор до Южния полюс – мисията е изпълнена, мечтите са осъществени!

Предизвикателствата, които пое Massey Ferguson, имат за цел да помогнат на всички

След изтощителен 2500 километров преход през ледовете, екипът на експедицията Антарктика 2 пристигна със своя трактор MF 5610 на Южния полюс. Всички са здрави и в добро настроение.
 
Веднага след пристигането си екипът съобщи вълнуващата новина от ледените пространства: "04.30 часа централноевропейско време. Това е 9-ти декември, Лагер 17. След 17 дни и 2500 км, ние сме тук с трактора, оцветен с бели и червени ивици с отразяващо устройство на върха, заобиколен от знамена. Това е Юг 90 – толкова на юг, където никой не може да достигне. Невероятно е - на Южния полюс има червен трактор Massey Ferguson! Всички сме във възторг да бъдем тук и сме много горди с нашия “герой” - червения трактор Massey Ferguson, който никога не ни подведе и не ни накара да се съмняваме, че ще се справи с предизвикателството. Благодаря на всички за подкрепата. "
 
Приключенската мисия 2014 на Антарктика 2 има за цел да се управлява селскостопански трактор MF 5610 в продължение на 5000 км на отиване и връщане от бреговете на Антарктика до Южния полюс. Експедицията е отзвук от постигнатото от изследователя сър Едмънд Хилъри, който ръководи първата механизирана експедиция до Южния полюс през 1958 г. с помощта на тракторите TE20 на Фъргюсън.
 
Водач на експедицията е Манон Озервоорт, която казва, че тракторът МF 5610 й е помогнал да осъществи мечтата си – да кара трактор до "края на света". При отбелязването на това невероятно постижение заедно с останалите членове на екипа  при пристигането на Южния полюс, Манон прегърна трактора и възкликна:"Аз го направих! Чувството е прекрасно и аз съм много благодарна на Massey Ferguson, че направиха това възможно. Това е фантастична сбъдната мечта. Да имаш мечти е прекрасно, но да ги осъществиш, това е най-невероятното усещане. Аз съм вдъхновена! "
 
38-годишната актриса и театрален продуцент вече е карала трактор в продължение на 38 000 км от дома си в Нидерландия през Европа и Африка. В крайния етап от пътуването Massey Ferguson приема да я спонсорира и й предоставя трактора MF 5610, за да постигне целта си. Заедно с подкрепата и на други партньори производители на селскостопанско оборудване и благодарение на опита на полярния й екипаж, тя завършва успешно пътуването. "Открих, че моите пътешествия с трактора вдъхновяват и другите да говорят за собствените си мечти, така че аз събрах тези мечти и ги взех със себе си на Южния полюс”, казва тя.
 
Едно от първите неща, които ще направи “Момичето трактор” Манон, е да направи снежен човек и символично да му предостави мечтите на всички хора, които е срещнала по пътя си. "Искам хората да вярват в силата на своите мечти - да знаят, че стъпка по стъпка, с много  решителност, можете да постигнете вашите стремежи. На пръв поглед имах неосъществима мечта - да карам трактор до Южния полюс. Просто трябва да вярвате в мечтите си."
 

Това беше невероятно предизвикателство – да се пътува 17 дни през леда. При постоянна дневна светлина на Антарктика по това време на годината, екипът си създаде свой работен режим. При управлението на МF 5610 в продължение на 23 или повече часа на ден в сложния терен, те спират само за кратко за рутинна поддръжка и смяна на водача, преди да продължат напред. Двигателят на трактора е работил почти денонощно, откакто експедицията потегли на 22 ноември.
 
Не е изненадващо, че както тракторът, така и екипът са изтощени от враждебната среда и свирепите условия. По пътя, те преодоляват коварни ледени цепнатини, стръмни изкачвания, твърди ледени вълни, дълбок и мек сняг. При прекосяването на планината Габиенц с 3400 м надморска височина, температурите паднаха до минус 56 градуса по Целзий. В един момент масивна слънчева буря затрудни комуникациите. Въпреки това, хората и машината се справиха с многобройните предизвикателства, доказвайки своята издръжливост и надеждност в тази екстремна среда.

Ричард Макуел, заместник-председател и управляващ директор на Massey Ferguson за  Европа/Африка/Близкия изток заяви: "Ние сме развълнувани от приключението на Антарктика 2 през едни от най-трудните терени на планетата. Честито на целия екип! Това е изключително важен момент за Massey Ferguson и всички, свързани с нашата селскостопанска техника. Това е един чудесен пример за надеждността на нашия трактор Massey Ferguson, който трябваше да се справи с много трудности по време на целия преход.

За нас беше предизвикателство тракторът да придружи Манон по време на експедицията и ние бяхме уверени, че ще се справи. Експедицията Антарктика 2 напомня на глобалната аудитория за предизвикателствата пред новото поколение земеделски производители и необходимостта от надеждно оборудване, за да се отговори на нарастващото търсене на храни в света. Предизвикателствата, които пое Massey Ferguson, имат за цел да помогнат на всички. "

След един ден почивка на Южния полюс, екипът на Антарктика 2 ще събере багажа си и ще поеме по обратния маршрут към Ново Рануей на Антарктическия бряг. Те ще се придвижват по оставените следи при пътуването към полюса, които са замръзнали и могат да ускорят завръщането им. С малко късмет, биха могли да се върнат преди Коледа.
 
Заедно с Massey Ferguson, Антарктика 2 получава подкрепата на водещи индустриални партньори, включително Trelleborg, Castrol, AGCO Finance, AGCO Parts, Fuse Technologies и MechaTrac.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.