1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Борислав Горанов, земеделски производител: Повече не бих сял с конвенционална сеялка

Борислав Горанов, земеделски производител: Повече не бих сял с конвенционална сеялка

Зърнопроизводителят инвестирал в иновативна сеялка, предназначена за консервационно земеделие

Гостуваме в стопанството на Борислав Горанов. Поредната жътва тази година за стопанството му ще е емблематична. Плавно, но сигурно земеделецът преминава към нов принцип на работа. Опазването на почвата и повишаване на хумусното съдържание, съхранението на въглерода и снижаване на разходите насочват вниманието му към една от най-предпочитаните технологии в САЩ, Аржентина, Франция и Англия – Но-Тил. През есента на 2020 г. засял пшеницата и ечемика със специална сеялка, предназначена за консервационно земеделие.

 

„Това ми е първата сеитба по новия метод. Замислих се за здравето на почвата, ерозията, използването на по-малко торове и по-малко пестициди за основните култури. Но-Тил изисква много познания“, споделя един от най-иновативните производители у нас.

 

„Една такава сеялка освен че ще намали разходите за ПРЗ, ще намали необходимостта от използването на машини за подготовка на почвата, които използвам при конвенционално земеделие. Проблемът със сушата при нас няма да бъде решен поради невъзможността от напояване. Но-Тил ще съхрани влагата в почвата. Разбрах за сеялката Weaving от свои колеги. Проучих, видях я и ми хареса начина, по който полага семената в почвеното легло и торовете. Сега имам изравнен и хубав посев“, коментира агропроизводителят от Кнежа. И допълни: „Сеялката, която купих, е единствената по рода си, която вкарва семената и торовете на едно и също място под ъгъл на еднаква дълбочина и посевите поникват равномерно. За мен това е сеялката за директна сеитба. Огромно впечатление ми направи междуредовото разстояние – 16,6 см.“

Сеялката закупил от представителя за България на специализирана Но-тил техника - фирма Ви Ви Ай, като смята да я изплати през следващите 5-6 години. Не го плаши цената, защото знае, че ползите ще са големи.

 

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.