1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. ЕК трябва да се произнесе по последните промени на НПВУ

ЕК трябва да се произнесе по последните промени на НПВУ

Снимка:

Времето напредва, фермерите искат да инвестират в техника

Какви са възможностите за българските земеделци, които предоставя Националният план за възстановяване и устойчивост, в частност – Компонент 6 „Устойчиво земеделие“, разказа експертът Петър Михайлов от Дирекция „Развитие на селските райони“, МЗХ, по време на събитие на Българската асоциацията на собствениците на земеделски земи.

„Когато приключим с коментарите от общественото обсъждане и когато качим новите насоки, първо трябва да ги изпратим на Министерство на финансите, които ги изпращат на ЕК. ЕК трябва да ни върне одобрение и тогава ние можем да стартираме процедурите. Ако обаче ЕК решат, че има прекалено много съществени промени, ние трябва да повторим общественото обсъждане“, заяви Петър Михайлов.

"Четири са направленията, първото е за технологична модернизация, за която са предвидени най-много средства. Наподобява подмярка 4.1. Допустима за подпомагане е покупката на земеделска техника. Постарали сме се да искаме по-малко документи. Няма бизнес план. Сложили сме една таблица, в която вие само да си опишете инвестицията и да кажете как тя съответства на вашето стопанство. Няма да обследваме СПО. Трябва да представите една бюджетна оферта, в която общо да опишете инвестицията. Залагате бюджет. На база на тази оферта, ще бъде сключен договор с вас и по време на изпълнението на проекта вие трябва да дадете другите две съпоставими оферти, за да може до момента на взимането на крайно решение от вас, да не се налага да анексирате."

Срокът за изпълнение на един проект е 12 месеца. Към декември 2025 година трябва да са приключили всички плащания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.