1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Генадий Григоров: Модерната агротехника е ключова за успешното стопанство

Генадий Григоров: Модерната агротехника е ключова за успешното стопанство

Генадий Григоров от Хитрино е посветил 23 години от живота си на работата със земята и зърнопроизводството се е превърнало в успешен агробизнес, който той, заедно със семейството си, постоянно надгражда и развива чрез инвестиции в модерна агротехника и иновативни технологии. Признава, че за него едно стопанство е успешно, „когато успяваш да подменяш редовно автопарка си”:

За нас земеделците е ясно - със стари машини няма как да правиш успешно земеделие. Успяваш ли всяка година да купуваш нова техника, за да подменяш старата, според нуждите на стопанството - това е успешно земеделие!

И действително автопаркът на стопанството доказва думите на земеделеца. В последните години той прави инвестиции в ключови машини за едно стопанство - техниката за прибиране на реколтата. Миналата година Генадий купува верижен комбайн Case IH         Axial-Flow 8250 с дрейпър хедер MacDon.

 Роторната технология дава на стопанина по-висока производителност спрямо обикновения сламотръсен комбайн. Не можеш, например, да минеш на по-високопроизводителна машина без да отидеш на роторен комбайн. При него овършаването е добро и начупването на зърното е много по-малко. При верижния комбайн утъпкването е минимално, в сравнение с колесния и почвата не се сбива!

 

Ефективността от работа на всяка машина е много важна за качеството и количеството на реколтата. Още повече, когато техниката работи в трудни условия. Комбинацията, на която Генадий залага в това отношение -  верижен комбайн Case IH          Axial-Flow 8250 със система за автоматизация AFS Harvest Command и дрейпър хедер MacDon, се оказва точното решение за стопанството му.

Реално AFS Harvest Command системата за автоматизация на жътвата дава свобода на самия водач на комбайна. Като моментално, при промяна в условията на жътва, автоматично настройва параметрите на самата комбайна. По този начин се постига по-висока производителност без намесата на оператора.

 

След добрите резултати, постигнати с роторния комбайн Case IH и дрейпър хедера MacDon, Генадий взема решение да инвестира отново в същата комбинация от машини и от тази година жъне с двата комбайна Case IH Axial-Flow 8250.

Земеделецът споделя и опита си с новите технологии, които се прилагат в стопанството - AFS навигацията на Case IH и AFS RTK + сигнала за корекции от мрежата на Тайтън Машинъри България.

Аз вече имам три навигации от Тайтън Машинъри с корекция на сигнал и на трите машини. Първата навигация ползвам повече от година и съм много доволен. И корекционният сигнал е много добър. В помощ е - нямаш застъпване, нямаш умора на водача и можеш да следиш много други дейности, докато самата комбайна или друга техника се придвижва автоматично по полето.

Целия разговор с Генадий Григоров и споделен опит за работата му с машините на Case IH, може да откриете в сайта на Тайтън Машинъри България тук https://bit.ly/3ctbB5D

 

За да не пропускате нов епизод от видео поредицата „Истории за успеха – как земеделците работят с Case IH, може да се абонирате за YouTube канала Тайтън Машинъри на https://bit.ly/31syJNC или да следите Facebook страницата на компанията https://bit.ly/309VULD.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.