1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Италианската индустрия: нарастващ оборот въпреки икономическата ситуация

Италианската индустрия: нарастващ оборот въпреки икономическата ситуация

Италианските производители на агротехника – с ръст в износа

Прогнозите на FederUnacoma, италианската федерация на производителите на земеделска техника, за края на годината сочат спад в произведеното количество агромашини (-6%) в Италия, но увеличение на стойността на продукцията (14,2 милиарда евро, възлизащи на +3,7% спрямо 2021 г.). Устойчивостта на вътрешния пазар и преди всичко доброто представяне на износа (+ 10,4% през юли) подкрепят сектора, който въпреки това страда от кризата в производствените разходи и по-ниските доходи на селското стопанство.

Устойчивостта на вътрешния пазар и доброто търсене от външните пазари поддържат италианската индустрия за селскостопански машини на добри производствени нива, потвърждавайки водещата й роля в международния пейзаж на сектора. Регистрациите на вътрешния пазар останаха на добри нива - по-ниски от рекордните 2021 г., но по-високи от средните за предходните години, а износът продължава да бъде силната страна на италианската индустрия.

Данните за външната търговия през седемте месеца януари-юли показват ръст на износа в стойност както за тракторите (+2,13% спрямо същия период на 2021 г., макар и при спад в броя на единиците от 20%) и други видове машини (+13,6% в стойност и +0,34 в тегло). През първите седем месеца на годината италианският износ на агротехника и оборудване постигна общ ръст в стойност от 10,4%, при намаление на количеството от едва 2,5%. Основните пазари са САЩ, Франция и Германия, но износът за Полша (+ 26%), Румъния (+ 37%) и Унгария (+ 46%) нараства. Увеличението на оборота, дори при наличие на намаление на изнесените количества, може да се отдаде на увеличението на каталожните цени, а крайното салдо на италианското производство в края на годината се очаква да спадне с 6% по отношение на количеството, но да нарасне по отношение на оборота, достигайки 14,2 милиарда евро.

Очакваният оборот за края на 2022 г. се влияе от доброто представяне на сегмента за зелена поддръжка, като нивата на производство са в съответствие с миналогодишните - около 1 милиард евро, и особено тези на компонентите, който се очаква да достигне оборот от 3,4 милиарда евро до края на годината.

 

"Колкото и отзивчива и ефективна да е тя - каза Алесандро Малаволти, президент FederUnacoma, италианската индустрия не е освободена от неблагоприятната икономическа ситуация и всички онези фактори, които засягат компаниите в тази трудна фаза. През пролетта на тази година цената на енергията се повиши драстично, отбелязвайки ръст от 400% в сравнение с пролетта на 2020 г. Кризата с енергийните доставки е особено тежка в Европа, където вследствие на руско-украинския конфликт се състоя истинска "газова война", която изправи Русия срещу Европейския съюз. Инициативите, предприети от правителствата и от Европейския съюз за диверсификация на доставките и за успокояване на цените, са добре известни, обясни Малаволти. - Тези интервенции започнаха да дават ефекти (10% спад на цените от септември и перспектива за по-нататъшно намаляване през следващите месеци), но те не са достатъчни, за да върнат цените на нивата от последните двадесет години, и с трайни ефекти върху сметките на производствените компании, които допринасят за увеличаване на производствените разходи и по този начин за увеличаване на каталожните цени на машините. За съжаление, това е съчетано с увеличаване на производствените разходи и в стопанствата, които страдат от по-високи сметки за енергия, но и от увеличената тежест за закупуване на торове и химикали. Цените на торовете се повишиха непредсказуемо от миналата пролет поради блокадата на вноса от Русия, която с 16 милиона тона торове беше най-големият доставчик за Европейския съюз. През юни тази година химикалите регистрираха увеличение между 100% и 150% в сравнение с юни 2020 г., най-голямото от 2000 г. насам. Дори и да паднат през тези месеци, цените на химикалите (които включват цялата гама от специфични химикали за селскостопанско третиране) се очаква да останат на значително по-високи нива от преди Covid. "За да се намали разширяващата се пропаст между индустриалните разходи и инвестиционния капацитет на земеделските стопанства - каза Малаволти - обществената подкрепа, насочена към насърчаване на покупките, както на национално, така и на европейско ниво, с набор от специфични инструменти за механизация на селското стопанство, е от съществено значение.“

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.