1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Изложението EIMA 2021 събира световния агробизнес от 19 до 23 октомври

Изложението EIMA 2021 събира световния агробизнес от 19 до 23 октомври

В деня на откриването ще се проведе церемонията по награждаването на „Трактор на годината“ за 2022

В дните от 19 до 23 октомври 44-тото издание на Международното изложение за земеделски машини, оборудване и компоненти EIMA 2021 в италианския град Болоня посреща бизнес делегации от цял свят, като ще бъдат приложени протоколи за безопасност, важащи за различните страни.

Участват близо 1 500 изложители. В бизнес срещи ще се включат 450 делегати от 70 държави.

Представят се машини за всички видове земеделски дейности – от оран до прибиране на реколтата и транспортиране на продукцията. Също така - машини за напояване и растителна защита, техника за животновъдството.

Събитието представя гама от нови продукти и технологии, като акцентите са последните иновации в агроиндустрията. Основният фокус е на машини с електронен контрол, сензори за мониторинг и проследяване, както и на машини, които имат най-малко въздействие върху околната среда.

Организаторите на изложението отбелязват, че през последните години значителен растеж има сегментът на телескопичните товарачи. За първите 8 месеца на 2021 г. продажбите на тези машини са скочили с 87%.

Най-голямо внимание ще бъде обърнато на тракторите – ще бъдат показани топ модели на водещи производители. Разбира се – специално внимание ще бъде отделено на първия метанов трактор, който вече е в масово производство. Ще бъде обособена специална зона, където ще бъдат показани всичките 14 трактора от 11 бранда, които са финалисти в конкурса „Трактор на годината“ за 2022, като церемонията по награждаването на победителите в 4 категории ще бъде още в първия ден на изложението.

Италианската агроиндустрия отчита значително развитие през първата половина на годината и прогнозите са 2021-ва да приключи на печалба. Проучване показва, че 83% от компаниите производителки на агротехника регистрират повишаване на оборотите в сравнение с предходната година, докато едва 6% от компаниите отчитат падане на оборотите.

Италианският пазар на земеделска техника се движи с пълна скорост. Последните данни на FederUnacoma, Федерацията на италианските производители на земеделски машини, показват, че за първото полугодие на 2021 г. ръстът на продажбите на трактори и други видове превозни средства в Италия е 52%. През шестте месеца на годината са продадени повече от 12 500 трактори, при комбайните растежът е с почти 64 % или това са 229 продадени машини. Рекордният растеж се отнася и за ремаркетата с 4 770 броя или с почти 40% повече, а при телескопичните товарачи растежът е 85% със 755 продадени машини.

На международно ниво цифрите са също много оптимистични. За периода януари-май пазарът на земеделски машини в САЩ е нараснал с близо 26%, в Канада – с 51%, Турция – с 81%, Индия – с 67 %, Германия – с 15%, Испания – с 42%, Англия – с 21%, Франция – с 26%.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.