1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Как правилно да съхраняваме плодовете и зеленчуците – отговорите даде Инч Фриго на Интелифреш 4.0

Как правилно да съхраняваме плодовете и зеленчуците – отговорите даде Инч Фриго на Интелифреш 4.0

Пътят от градината до щанда минава през надеждно оборудване за съхранение на продукцията

„Чувствителен“ и предизвикателен сектор

Близо 300 лидери в производството на плодове и зеленчуци, преработватели, търговци и доставчици се събраха на форума Интелифреш 4.0 в София, за да създадат бизнес контакти и да обсъдят предизвикателствата в този бизнес с основен фокус: качество, количество, пазари. Едно от най-важните условия за постигане на конкурентоспособност е правилното и дълго съхранение на продукцията. Решенията даде фирма Инч Фриго със своето участие в рамките на форума Интелифреш 4.0.

Съхранението не е въпрос на късмет

Много е важно веднага след прибиране продукцията да бъде охладена, каза Николай Чалъков, управител на компанията. Той подчерта, че за тази цел се използват хладилни контейнери, собствено производство на Инч Фриго, които започнаха да придобиват голяма популярност.

konteineri-suhrtanenie

Хладилните контейнери служат за съхранение или охлаждане на продукцията директно на полето и на места, където има нужда от временна експлоатация при температурен режим. Те са изградени от конструкция от метални поцинковани колони и термопанели с дебелина 100 мм. Двойният покрив осигурява защита срещу външните метеорологични условия. Снабдени са с халки за повдигане, като има възможност да се ползва и мотокар.

Добавената стойност или как да съхраняваме продукцията по-дълго време

Качеството на продуктите, съхранявани в хладилните камери, може да се влоши в много аспекти заради неправилните условия на съхранение, подчерта Николай Чалъков. Плесени, гниене, преждевременно зреене, свиване и загуба на тегло са сред нежеланите ефекти. И докато относителната влажност ни помага да се справим със свиването и загубата на тегло, предизвикателствата, причинени от въздушните бактерии и етилена (естествения хормон за узряване), изискват специална обработка. Тук на помощ идва хитовият продукт на Инч Фриго: Bio Turbo. Инсталацията използва патентован четиристепенен процес, за да отстрани етиленовия газ, бактериите във въздуха и спорите на плесена. Успешно предотвратява растежа на мухъл, премахва неприятните миризми и намалява ненужните загуби при запазване на естествената свежест и качество.

ВЪЗДУШНИЯТ ФИЛТЪР премахва прах и други видими частици от входящия въздух.

РАЗРУШИТЕЛ НА КЛЕТКИ - антимикробно химично вещество се прилага по повърхността от специално разработен филтър-разрушител. То действа чрез разкъсване на външната мембрана на клетките, които съставят тези въздушни патогени. При ефективност от 99.5%+, този процес спира тяхното нормално развитие, и по този начин унищожава клетките

ОЗОНОВА КАМЕРА - използва положителния ефект на озона, за да елиминира етиленовия газ. Озонът е сигурно съхранен само в тази камера и не се разпръсква из складовата зона.

БИО ПРОЧИСТВАЩ МОДУЛ - в този финален етап се използва катализатор за превръщане на озона в чист кислород. Катализаторът създава реакция, която разгражда озоновата молекула. Оттук чистият кислород се връща отново в околната среда.

bio turbo

Bio Turbo не само се справя с предизвикателствата на етилена и бактериите по най-модерния метод, но и прави това по най-икономичния начин. Ниските оперативни разходи правят Bio Turbo най-изгодния избор. Озонът никога не напуска Bio Turbo, тъй като процесът се извършва във вътрешността на устройството, а не във вашето помещение.

Няма по-добра или по-ефективна технология, която да се справи с етилена и бактериите във вашето производство. За разлика от някои методи, ефективността на Bio Turbo не се влияе от високите нива на влажност, свързани с нетрайните хранителни продукти.

Бърза възвръщаемост

„Продуктите, които предлагаме, не са толкова скъпи, че земеделецът да очаква да бъде отворена програма или мярка за финансиране. Примерно, инвестицията в инсталацията Bio Turbo може да се възвърне в рамките на един сезон“, категоричен е управителят на Инч Фриго. По думите му това са инвестиции, които се ползват дълги години, а разходите по обслужването им са ниски.

Рожден ден

Тази година Инч Фриго празнува 25 години от стъпването си на пазара. „Баща ми е създател на фирмата. Имали сме много трудни моменти, но и вдъхновяващи такива. Водещото в нашата работа е визията, която следваме. За нас парите не са най-важното нещо, а желанието ни да помагаме на земеделските производители да съхраняват своята продукция. Надяваме се, че следващото поколение ще поеме този бизнес и ще се утвърдим като една успешна българска компания у нас и в чужбина“, каза още Николай Чалъков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.