1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Министър Мирослав Найденов откри Международното специализирано изложение „БАТА АГРО 2011”

Министър Мирослав Найденов откри Международното специализирано изложение „БАТА АГРО 2011”

Над 130 наши и чужди фирми участват във второто издание на уникалното шоу за агротехника

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов  официално откри Международното специализирано изложение „БАТА АГРО” на аерогарата в Стара Загора. Даден беше старт на второто, налагащо се като традиционно и уникално по рода си шоу на селскостопански машини с утвърдения вече модел „на полето и за полето”. На тържествената церемония и водосвет за неговото откриване присъстваха изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов, председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева, кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, областният управител Йордан Николов, председателят на Общинския съвет в областния град Тенко Руканов, народният представител и член на Комисията по земеделие и гори Стоян Гюзелев, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

По думите на министър Найденов, разликата между мъжа и момчето е в цената на техните играчки.  Убеден е, че на изложението „БАТА АГРО” българският земеделец може да се почувства възмъжал производител с възможността да си купи скъпа и полезна играчка, с която да участва като отговорен фактор на икономическа сцена у нас. Като „прекрасно начинание” определи министърът изложението „БАТА АГРО” в Стара Загора и подчерта неговия ръст, който коренспондира и с ръста в земеделието у нас. Припомни, че МЗХ е направило всичко възможно да осигури допълнителен ресурс към особено атрактивната мярка 121 от ПРСР, в частта й за модернизация на земеделските стопанства с нова земеделска техника. „Очакваме разрешение от Брюксел да потвърди допълнителния ресурс от 280 млн. лв., които ще се прехвърлят от други неатрактивни мерки от програмата. С тези налични пари вярвам, че изложението „БАТА АГРО” ще бъде още по-атрактивно. Найденов определи експонатите на световноизвестните фирми на изложението в Стара Загора като „едни прекрасни машини, с които ще бъде постигнат още по-голям ръст и конкурентоспособност в земеделието у нас”. Припомни и данните от НСИ, които сочат, че за миналата година търговското салдо в аграния сектор у нас се е увеличило с 24 на сто и само за ЕС експортът на земеделските ни стоки се е вдигвал с 55%. По думите на земеделския министър, за миналата година експортът ни е почти 1 милиард долара при 380 милиона за предходната 2009 г. Увеличена е брутната добавена стойност, увеличена е заетостта в земеделието ни и това е единственият сектор, който доказа възможността за ръст в условия на криза.

Това, естествено, може да се постигне с налична и продължаваща модернизация на земеделието ни, индикация за която е състоянието на неговия машинен парк. Това е и водещият мотив на организаторите на изложението в лицето на Българската асоциация на търговците и вносителите на агротехника /БАТА/. При тържественото откриване на изложението председателят на УС на БАТА Христофор Бунарджиев ясно дефинира посланието на изложението: „Професионализъм, лоялност и визия за бъдещето”. Той увери гостите и присъстващите на тържествения водосвет, че „ще видят едно уникално изложение, което предоставя възможността на земеделските производители да видят на живо техниката, да се докоснат до машините под формата на тест драйв и да проследят работния им цикъл. Освен това  за първи път ще видят машини, някои от които ще имат своята европейска премиера именно на „БАТА АГРО 2011”. По думите на Бунарджиев, по замисъл изложението е най-мащабното специализирано агрошоу в страната и цели да се утвърди като традиционен форум за ефективно бизнес сътрудничество, което същевременно инициира конструктивен диалог между всички ангажирани в сектор „Земеделие”.

В рамките на изложението, от 10 до 14 май 2011 г., Министерство на земеделието и храните ще участва с информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Вижте видео по темата...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.