1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Министър Мирослав Найденов подкара 24-тонен трактор на изложението „Агра“ в Пловдив

Министър Мирослав Найденов подкара 24-тонен трактор на изложението „Агра“ в Пловдив

Тази година в Конкурса за иновации се състезаваха 48 продукта на 32 фирми и институти

Министърът на земеделието Мирослав Найденов изпробва най-големия експонат от Международната селскостопанска изложба „Агра 2011“ - трактор с тегло 24 тона, мощност от 500 конски сили и височина почти колкото двуетажна къща, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир Пловдив. Да купуват трактори, вместо „Мерцедес“-и – това е моето послание към фермерите, каза министърът, след като слезе от кабината на трактора гигант. Той е част от експозицията на българската компания „Римекс холдинг“, която успя да продаде 20 машини на обща стойност 1 милион евро още в първия ден на изложението.

Впечатлен от машините, които видя по време на посещението си на селскостопанската изложба, министър Найденов предложи догодина да се включат и автомобили. Някои от тях също вършат работа на полето, аргументира се той. И припомни, че от 14 март започва разплащането на 1 млрд. лева субсидии за българските земеделски производители.

„Фирмите тук има какво да покажат. Тази година изложението е по-добро и по-голямо от миналогодишното“, коментира министър Найденов, под чийто патронаж се провежда „Агра 2011“.

Той заяви, че бил приятно изненадан от наградените продукти в Конкурса за иновации, който е част от деловия форум. Тази година в него се състезаваха 48 продукта на 32 фирми и институти, а призовете бяха връчени на традиционната Вечер на изложителя на 9 март в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

Селското стопанство е единственият сектор, който отчита ръст, въпреки кризата, подчерта министър Мирослав Найденов в приветствието си към участниците в „Агра 2011“. Той лично връчи специалната награда за български иновативен продукт, присъдена на първия български зимуващ сорт овес, който издържа на студ до минус 15 градуса и е разработен в Института по растителни генетични ресурси.

Министър Найденов награди и победителя в конкурса „Фермер на Тракия“ Десислав Генов. Той получи статуетката „Деметра“ заради двата одобрени европроекта и трите ферми, в които отглежда 70 000 патици и изнася черния дроб и месото във Франция и Белгия.

Победител в раздел „Млад Фермер“ стана 21-годишният Сергей Станчев. Той има стопанство от 190 пчелни кошера и произвежда биологичен мед. Наградата бе връчена от Георги Гергов. Конкурсът „Фермер на Тракия“ се организира от вестник „Марица“, Областна дирекция „Земеделие“-Пловдив и Международен панаир Пловдив.

Конкурсът за иновации се прави по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерството на земеделието и храните. Призьори станаха общо 6 изделия, а посолството на Кралство Нидерландия в България даде и специална награда - за електронен термометър с приложение в овощарството на Института по овощарство. „В Нидерландия всички фермери са милионери“, заяви Херман ван Висен, аташе по селскостопанските въпроси в посолството. Килограм злато струва 33 000 евро, а килограм семена за домати – 3 милиона евро, и това се базира на научните разработки, добави той.

Земеделският колеж в Пловдив определи за носител на почетния знак „Аграрен учен на годината“ Нели Вълкова, директор на Института за полски култури в Чирпан, тъй като е разработила 5 нови сорта и има над 80 научни труда.

Списък на наградените в Конкурса за иновации:

І. Раздел „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството”.
Експонат: Универсален терминал, съчетаващ няколко функции – за контрол на инвентара прикачен на трактора, като GPS навигация, автопилот система, GPRS за проследяване и управление на работния процес.
Производител: Mueller Elekronik GmbH KG
Изложител: Универсал – НВГ ООД
ІІ. Раздел „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“
Експонат: Системи за доене на крави
Производител: De Laval - Швеция
Изложител: Агритоп ЕООД
ІІІ. Раздел „Сортови семена и посадъчен материал”
Експонат: Ябълков сорт Бесапара
Производител: Институт по земеделие Кюстендил
ІV. Раздел „Торове и препарати за селското стопанство“
Експонат: Течен азотен тор – УАН – 32.25 Na.b
Производител: Агрополихим АД
Изложител: Петроминвест ЕООД
V. Раздел „Научна дейност и разработки”
Експонат: Сорт твърда пшеница „Предел”
Производител: Институт по полски култури – Чирпан
Изложител: Институт по полски култури – Чирпан
VІ. Раздел „Животновъдство”
Експонат: Сънпро – Метод и инсталация за производство на високопротеинов, нискоцелулозен слънчогледов шрот
Производител: Бонмикс ЕООД
Изложител: Бонмикс ЕООД

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.