1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Многофункционална машина за рози

Многофункционална машина за рози

Увеличава производителността на труда

Иновации в розопроизводството. Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ представи мултифункционална машина за рози. Изобретението увеличава производителността на труда, реализира по-високи доходи и подпомага процеса на торене. Многофункционалната машина за рози е напълно разработена и тествана. Изпитанията са се извършили в Казанлък в Института по розата и етеричномаслените култури.


„Машината се използва за механизиране брането на розов цвят. Как се извършва това? Имаме една платформа, която се агрегатира към трактор средна мощност. Необходими са двама работници - берачи с добра производителност. Тяхната задача е само да късат цвета и да го пускат в чувала. Това е така нареченето ръчно бране. Получаваме повишена производителност на труда. Следващата фукция, която извършва тази машина се използва във времето извън прибиране на цвета. Това е борбата с вредителите. За тази цел, нашата разработка включва щангов тип опръскваща система. Тя може да бъде нагласена в зависимост от състоянието на растението. Разпръсквачите могат да се нагласят така, че да обхванат цялата корона на розовия храст, обяснява проф. Снежан Божков, научен секретар на ИПАЗР „Никола Пушкаров“.

snejan


Многофункционалната машина за рози се използва при борба с плевелите, при торене, поливане и при транспортиране на товари.


„Ние твърдим, че тази машина е екологосъобразна и ресурсно спестяваща. Имаме възможност да локализираме конкретното място при пръскане. Следващата функция, която декларираме е използването на машината за селективна резитба на насаждението. При операцията са необходими задълбочени знания. Системата позволява едновременно двама души да режат, в същото време се изнася и растителната маса за унищожение, допълва професорът “

Първоначалният план за създаване на машина за бране на роза се заражда през 2011 година. Тя ще улесни производителите като подобри условия на труд и спести ценно време на полето. Единствената в света машина за рози беше удостоена с престижна награда на конкурса „Вечер на изложителя“ по време на най-големия селскостопански форум на Балканите.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.