1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Множество хора дойдоха да посрещнат експедицията с трактор до Южния полюс!

Множество хора дойдоха да посрещнат експедицията с трактор до Южния полюс!

Възторжено посрещане на трактора MF 5610 при завръщането му в Бове

Възторжено посрещане на трактора MF 5610 при завръщането му в Бове – неговото "родно място", след 28-дневното 5000-километрово приключение до Антарктика.

Massey Ferguson, световен бранд на AGCO (NYSE: AGCO) съобщава, че тракторът MF 5610, който беше начело на изтощителната експедиция Антарктика 2 до Южния полюс през декември, беше посрещнат като герой при завръщането си в своя дом във френския град Бове.

Множество хора се събраха в "чест на трактора" по време на специалната церемония по посрещането, състояла се в завода-производител AGCO, където машината е проектирана и построена и в кметството, където Мадам Каролин Кайьо, кмет на Бове го прие с отворени обятия от името на града.

antarctica2-return-beauvais1_500

Експедицията с трактор Антарктика 2 се завърна у дома, в Бове, Франция: членовете  на екипа на експедицията Антарктика 2 и вече известният трактор MF 5610, който ги отведе до Южния полюс и обратно са приети у дома, в Бове, Франция от работния екип на Massey Ferguson - Бове, който е построил трактора. Специални гости на церемонията бяха посланикът на експедицията Антрактика 2 и основен водач - Манон Озервоорт, водещият механик - Никола Бачелет и операторът - Саймън Фостър. Отвеждайки сигурно и безопасно Манон до Южния полюс, тракторът MF 5610 не само й помогна да сбъдне 12-годишната си мечта да кара трактор "до края на света", но стана и първият стандартен селскостопански трактор, оборудван с гуми, който достигна до Южния полюс по суша.

В завода в Бове, Манон официално върна ключовете от трактора на Ричърд Маркуел,  вицепрезидент и управляващ директор на Massey Ferguson за Европа, Африка и Близкия изток, които той й връчи на 29 юли, 2014 г. "Ние всички сме много горди с нашия трактор и невероятното постижение на Манон и екипа й от експедицията Антарктика 2", каза Ричард. "Нашите горещи поздравления за тяхната смелост и решителност, както и разбира се, за тяхното доверие в марката Massey Ferguson. Предизвикателството, отправено от Манон към нас - да я придружим по време на експедицията, беше прието и ние бяхме уверени, че тя ще спечели. Нашият трактор трябваше да свърши сериозна работа и той го направи. "

"Служителите тук в Massey Ferguson, заедно с глобалната аудитория от милиони хора проследи битката на екипа с ледовете, като новините за техните подвизи се разгръщха всеки ден като приключенски роман. Беше вълнуващо и вдъхновяващо да видим един от тракторите, проектирани и построени в тази фабрика да правят едновременно история и да пишат заглавията по цял свят."

Като благодари на Massey Ferguson за вярата в мечтата й и за подкрепата на експедицията с доставката на трактора MF 5610, Манон каза: "Хубаво е тракторът да се завърне "здрав" обратно в своя дом. Ние го карахме активно в продължение на 28 дни по целия 5000-километров маршрут, като двигателят работи в продължение на 760 часа - това е повече от времето, през което тракторът би работил нормално във фермата в продължение на две години. Навсякъде, тракторът показа, че е силен, стабилен и сигурен – това е признание за персонала на MF, който проектира и построи машината тук в Бове. Благодаря ви, че ми предоставихте този брилянтен трактор! "

След церемониите както в основната фабрика, така и в кабината до поточната линия на Бове 2, тракторът и екипът си проправиха път с полицейски ескорт до площада пред кметството в Бове, за да бъдат приветствани от Каролин Кайьо, кмет на Бове.
antarctica2-return-beauvais-marie-feb2015_500
"Знам, че говоря от името на всички граждани в Бове, когато казвам, че ние сме изпълнени с гордост да видим трактора, произведен тук да достига до Южния полюс. Какво постижение!" отбеляза кметът. "Massey Ferguson е индустриална икона в нашия град и постижението на експедицията Антарктика 2 е истинско доказателство за уменията и ноу-хау-то на служителите на AGCO Massey Ferguson в Бове. Браво и поздравления от всички нас! "

Производствената база на AGCO в Бове е най-големият производител и износител на селскостопанска техника във Франция. С персонал от 2200 души, фабриката изнася 85% от продукцията си в 70 страни. Средното годишно производство достига 16 500 трактора в диапазона 80-400 конски сили. Предприятието наскоро бе номинирано от AGCO за производството на нова гама трактори - кабинната версия на серията MF Global - от 2016 г., което ще добави нови 2500 трактора към годишното производство. Повече от 300 милиона евро са инвестирани в завода от 2010 г. до сега, за да се повиши качеството, производителността и конкурентоспособността.

Тракторът MF 5610 със 110 к.с., използван за дългото и мъчително пътуване до Южния полюс, е стандартен селскостопански трактор, специално подготвен от инженерите на Massey Ferguson в Бове, като е поставена допълнителна защита срещу минусовите температури и хлъзгавите терени.
antarctica2-return-beauvais-marie_500
Мисията на Антарктика 2 отне 17 дни за достигане до Южния полюс и 11 дни за завръщане обратно в базата в Ново Рануей на Антарктическия бряг. Сблъсквайки се с някои от най-тежките предизвикателства на планетата - неравен терен и враждебни условия, по време на тежкия маршрут през леда екипът и тракторът понесоха сериозни поражения – те бяха очукани, насинени, но непреклонни. Експедицията премина през опасни цепнатинни полета, стръмни изкачвания и изключително тежък терен - като се започне от твърди "ледени вълни" до дълбок мек сняг. И всичко това в условията на постоянен хапещ студ, като на моменти в планините с надморска височина 3400 м температурите спадаха до минус 56 градуса по Целзий, със силни пориви на вятъра.

Антакрктика 2 е втората експедиция до Южния полюс с трактор Massey Ferguson. Първата беше осъществена от изследователя сър Едмънд Хилъри, който успешно достигна полюса през 1958 г. с екип от специално пригодени трактори Ferguson TE20, снабдени с тракове.

Достигайки до полюса на 9 декември екипът на Антарктика 2-2014 съобщи своята историческа новина: "Това е Юг 90 – по на юг никой не може да отиде. Това е невероятно - на Южния полюс има червен трактор Massey Ferguson!"

MF 5610 ще бъде един от най-интересните експонати на Massey Ferguson на SIMA,  изложението, което ще се проведе в Париж от 22 до 26 февруари.

Заедно с Massey Ferguson, които са предоставили трактора, експедицията Антарктика 2 имаше подкрепата и на други водещи партньори от сектора на селскостопанските  машини, включително Trelleborg, Castrol, AGCO Finance, AGCO Parts, Fuse Technologies и MechaTrac.

Можете да проследите предизвикателствата пред екипа, всеки ден по: www.AntarcticaTwo.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.