1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. "Момичето трактор" Манон Озервоорт беше сред специалните изненади на пресконференцията на Massey Ferguson в Париж

"Момичето трактор" Манон Озервоорт беше сред специалните изненади на пресконференцията на Massey Ferguson в Париж

Тя покори Южния полюс с трактор MF 5610

Манон Озервоорт, която осъществи пътуването от 5000 км до Южния полюс през декември 2014 г., заедно с механика на експедицията, Никола Башле и оператора Саймън Фостър, бяха сред специалните гости на пресконференцията на Massey Ferguson в рамките на изложението SIMA в Париж.

MF 5610 със 110 к.с. стана първият стандартен селскостопански трактор, оборудван с гуми, който достигна до Южния полюс по суша. Посетителите на изложението в Париж го видяха, завърнал се от ледените полета, окомплектован със специално разработени гуми Trelleborg, ленти за движение през дълбоките ледени цепнатини, електрически повдигач, поликарбонатно предно стъкло, задно монтирани генераторни и допълнителен 410-литров резервоар за гориво.

Мисията на Антарктика 2 отне 17 дни за достигане до Южния полюс и 11 дни за завръщане обратно в базата в Ново Рануей на Антарктическия бряг. Сблъсквайки се с някои от най-тежките предизвикателства на планетата - неравен терен и враждебни условия, по време на тежкия маршрут през леда екипът и тракторът понесоха сериозни поражения – те бяха очукани, насинени, но непреклонни. Експедицията премина през опасни цепнатинни полета, стръмни изкачвания и изключително тежък терен - като се започне от твърди "ледени вълни" до дълбок мек сняг. И всичко това в условията на постоянен хапещ студ, като на моменти в планините с надморска височина 3400 м температурите спадаха до минус 56 градуса по Целзий, със силни пориви на вятъра.
След завръщането си от мисията, тракторът е бил посрещнат в «родното си място» в Бове, Франция, в завода-производител AGCO, където машината е проектирана и произведена.

Отвеждайки сигурно и безопасно Манон до Южния полюс, тракторът MF 5610 й помогна да сбъдне 12-годишната си мечта да кара трактор "до края на света". В завода в Бове, Манон официално върна ключовете от трактора на Ричърд Маркуел, вицепрезидент и управляващ директор на Massey Ferguson за Европа, Африка и Близкия изток, които той й връчи на 29 юли, 2014 г.

Като благодари на Massey Ferguson за вярата в мечтата й и за подкрепата на експедицията с доставката на трактора MF 5610, Манон каза: "Хубаво е тракторът да се завърне "здрав" обратно в своя дом. Ние го карахме активно в продължение на 28 дни по целия 5000-километров маршрут, като двигателят работи в продължение на 760 часа - това е повече от времето, през което тракторът би работил нормално във фермата в продължение на две години. Навсякъде, тракторът показа, че е силен, стабилен и сигурен – това е признание за персонала на MF, който проектира и построи машината тук в Бове. Благодаря ви, че ми предоставихте този брилянтен трактор!"

Производствената база на AGCO в Бове е най-големият производител и износител на селскостопанска техника във Франция. С персонал от 2200 души, фабриката изнася 85% от продукцията си в 70 страни. Средното годишно производство достига 16 500 трактора в диапазона 80-400 конски сили. Предприятието наскоро беше номинирано от AGCO за производството на нова гама трактори - кабинната версия на серията MF Global - от 2016 г., което ще добави нови 2500 трактора към годишното производство. Повече от 300 млн. евро са инвестирани в завода от 2010 г. досега, за да се повиши качеството, производителността и конкурентоспособността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.