1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Най-голямата редосеялка в света

Най-голямата редосеялка в света

Бункерът за семена и торове побира удивителните 46 м3, тежи над 15 тона, когато е празен и е с дължина над 15 метра

Неотдавна, на изложението Farm Progress Show в Канада, Väderstad Seed Hawk представи най-голямата редосеялка в света. Бункерът за семена и торове побира удивителните 46 м3, тежи над 15 тона, когато е празен и е с дължина над 15 м. С цел да се ограничи уплътняването на почвата теглото на бункера се разпределя между четири вериги.

„Огромният бункер с вместимост 46м3 свежда до минимум времето, необходимо за презареждане и повишава ефикасността. Независимо от грандиозните си размери, пълненето на бункера със семена и тор отнема 15 минути“ твърди Густав Нилсън, който отговаря за Seed Hawk във Väderstad.

Бункерът е разделен на четири отделения с различна вместимост: 10 500 л, 16 800 л, 16 800 л и 1 400 л. Обикновено пшеницата се натоварва в резервоара с обем 10 500 л, а тора – в резервоара с обем 16 800 л.

„Доколкото ни е известно, това е най-големият бункер на пазара. В съчетание със сеялката за директна сеитба с ширина 25 м, с едно зареждане клиентите могат да засаждат до 61 хектара площ при сеитбена норма 120 кг/ха и торова норма 300 кг/ха“, заявява един от създателите на Seed Hawk Брайън Дийн.

Проведените с Väderstad Seed Hawk изпитания в полеви условия показват, че добивът при директна сеитба може да бъде също толкова голям, колкото и при стандартната сеитба. Делът на фермерите, прилагащи пряка сеитба в Швеция е сравнително малък, но в Австралия например директната сеитба е един от най-разпространените методи, тъй като влажността на почвата там е твърде ограничена.

„Очакваме търсенето на Seed Hawk 1300 да бъде най-голямо на пазари като Русия, Канада, САЩ и Австралия“, съобщава Густав Нилсън.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.